Bergamot

Bergamot

Tato odrůda pomeranče je známá hlavně tím, že se z nich vyrábí bergamotový olej používaný při výrobě čaje Earl Grey. Je rovněž využíván k výrobě kosmetiky a k aromaterapiím.

Bergamot je malý strom nebo keř s výškou do 5 m. Pravděpodobně pochází z Indie. Pěstuje se především v Itálii – v Kalábrii. Plody bergamotu jsou kulaté, hořké bobule cca. 6-8 cm dlouhé. Mají hladkou, žlutozelenou kůru a voňavou, kyselou dužinu.

Bergamotový olej je vyroben právě z kůry bergamotu. Používá se k aromatizaci Earl Gray čaje, k výrobě parfémů a k léčbě onemocnění trávicího traktu.

Koupel nebo masáž s dodatkem bergamotu, uklidňujícím působí antidepresivně, dokonale snižuje svalové bolesti po fyzické zátěži. Má také pozitivní účinek na pokožku – vyhlazuje, zvlhčuje a tónuje, zatímco čistí a stimuluje její regeneraci. Citrusová vůně je osvěžující a zmírňuje nachlazení, kašel a chřipku, čistí vzduch a má antivirové účinky.

[Celkem: 0    Průměr: 0/5]

Napsat komentář